Translate

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive

Facebook



Zoeken

ShareThis

Print Friendly and PDF

20 maart 2013

 Het blancheren van de noten (bijvoorbeeld amandelen)

Doe een kleine hoeveelheid gepelde noten in een pan kokend water. Blancheer ze ongeveer 2 minuten. Draai het vuur uit en haal de noten met een schuimspaan uit het water. Je kan ook de pan van het vuur nemen en de noten in een vergiet laten uitlekken.

De vliesjes verwijderen

Laat de noten eventjes afkoelen. Knijp met je vingers stevig maar voorzichtig in elke noot totdat het vliesje barst. Laat de noten goed drogen voor je ze in een goed afgesloten trommel doet. Op een koele plek zijn ze enkele maanden houdbaar.

19 maart 2013























1. De noten roosteren.

Spreid de noten uit op een bakplaat. Plaats de bakplaat in een op 170°C voorverwarmde oven. Rooster de noten voor ongeveer 10 minuten. Leg een theedoek op een werkvlak en leg de noten op de helft van de theedoek. 

2. Het ontvellen van de noten.

Vouw de andere helft van de doek over de noten. Rol met uw handpalmen de noten in de doek heen en weer; na 1  of 2 minuten hebben de meeste vliesjes van de noten losgelaten. 

3. Hardnekkige vliesjes verwijderen.

Wrijf niet of gedeeltelijk ontvelde noten tussen uw vingers heen en weer zodat  het vliesje afschilfert. Noten waar het vliesje dan nog aan is blijven zitten, kunt u het beste bewaren voor een recept waarbij het uiterlijk van de noten er niet toe doet. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel.

17 maart 2013

 










De geur van vanille is één van mijn favoriete geuren. Vanille suiker is in zakjes te koop bij supermarkten, maar is ook heel makkelijk zelf te maken. Zelfgemaakte vanille suiker is veel lekkerder dan de kant en klare vanille zakjes. Ik heb twee methodes hoe je vanille suiker zelf kan maken.

Vanille suiker methode 1

Benodigdheden

een goed afsluitbare pot
een vanille stokje
castorsuiker (fijne tafelsuiker)

Bereiding

Vul een flinke pot voor een kwart met castorsuiker en zet het vanille stokje rechtop in de suiker. Voeg meer suiker toe tot de pot bijna vol is. Vul de pot niet helemaal met suiker (80 %). Hierdoor kan je om de zoveel tijd even de pot goed schudden zodat de aroma gelijkmatig wordt verdeeld. Goed afsluiten. Na een paar dagen heeft de suiker een vanillesmaak. Het vanillestokje geeft zijn smaak een paar maanden af.

Vanille suiker methode 2

Benodigdheden

een goed afsluitbare pot
gebruikte vanille stokje(s)
castorsuiker (fijne tafelsuiker)

Bereiding

Na het gebruik van een vanille stokje is het zonde om het weg te gooien. Je kan de gebruikte vanille stokjes doen in een pot gevuld met castor suiker. Hoe meer stokjes hoe sterker de smaak. Vul de pot niet helemaal met suiker (80 %). Hierdoor kan je om de zoveel tijd even de pot goed schudden zodat de aroma gelijkmatig wordt verdeeld.

16 maart 2013




















Veel recepten met name die van Amerika hebben een cup conversie. Hier wij in Nederland werken met een weegschaal en maatbekers en dan is het nogal lastig om dit soort recepten te volgen. Want hoeveel gram is 1 cup suiker bijvoorbeeld? Hoeveel is 1 cup halfvolle melk? Hieronder heb ik een klein schema samengesteld en heb ik een link waar je uitgebreid kan zoeken naar jouw specifieke ingrediënt.  

1 cup naar gram:

Kristalsuiker = 200 gram
Bruine suiker = 220 gram
Poedersuiker = 110 gram
Cacaopoeder = 125 gram
Roomboter = 227 gram
Patentbloem (gezeefd) = 125 gram
Water = 236 gram
Olie = 224 gram
Halfvolle melk = 245 gram
Yoghurt = 245 gram
Suikermelk = 306 gram
Maple syrup = 322 gram
Rozijnen = 165 gram  

Droge ingrediënten naar milliliters:

1 cup --> 225 ml
¾ cup --> 177 ml
2/3 cup --> 158 ml
½ cup --> 118 ml
1/3 cup --> 79 ml
¼ cup --> 59 ml  

Vloeibare ingrediënten naar milliliters:

1 cup --> 250 ml
½ cup --> 125 ml
¼ cup --> 60 ml 1
½ cup --> 375 ml
2 cups --> 500 ml
4 cups --> 1 liter

1 Tbsp =15 ml
1 Dsp =10ml
1 Tsp =5 ml
1/2 Tsp =2.5 ml

15 maart 2013

Graag wil ik een paar cake en cupcake foto's met jullie delen die ik online tegen kwam. Ze zien er allemaal zo mooi en heerlijk uit. Als het kon zou ik zo een hap uit mijn computer scherm nemen. Dat kan natuurlijk wel, maar de smaak zou tegen vallen. Hot and spicy zal het zeker zijn. Grinnik!